Pogledajte kako će izgledati buduća škola u Adi

Facebook
Twitter
LinkedIn

U okviru priprema za izgradnju prve škole u Adi, izabrano je idejno rješenje buduće škole, čija bi gradnja trebalo da počne na jesen. Na konkursu, za najbolje idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje pobijedila je firma Ruting.

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić istakao je da će Ada, kao brzorastuće naselje, dobiti svoju osnovnu školu, u okviru velikog plana izgradnje i obnove školske infrastrukture širom grada.

“Izgradnja škole sa dvoranom predviđena je i usvojenim regulacionim planom za to područje. Sada smo dobili i idejno rješenje budućeg objekta, tako da su stvoreni preduslovi za početak realizacije još jednog velikog projekta za Adu”, kazao je Amidžić.

Planirano je da škola bude izgrađena na lokaciji puta restorana “Stara Ada”, u čijoj blizini se ili gradi ili će početi izgradnja većeg broja stambenih blokova.

Budući školski objekat gradiće se fazno, a dio radova biće finansiran kroz donacije privatnih društveno-odgovornih kompanija.

Petorazredna škola projektovana je za 300 učenika, sa deset učionica, od kojih će pet biti u prizemlju, a pet na spratu.

Od sadržaja, imaće fiskulturnu salu sa pratećim prostorijama i igralište u dvorištu škole oko kojeg su planirane tribine.

Idejno rješenje

U obrazloženju konkursne komisije, navedeno je da pobjedničko idejno rješenje nudi savremeni inspirativni koncept za razvoj budućeg urbanog okruženja u naselju Ada.

Školski trg, autori su akcentovali zakošenim zidom i nadstrešnicom, koji vodi do glavnog ulaza i prostranog hola sa centralno pozicioniranim stepeništem u čijem sklopu su i tribine za sjedenje.

Izvor: ATV