Novogradnja ili starogradnja?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Prilikom kupovine nekog stambenog prostora veoma često se dešava da je taj prostor potrebno preurediti, popraviti, a samim tim i uložiti značajna novčana sredstva. Jasno je da se u tom slučaju radi o starogradnji. U tom kontekstu, jedna od niza prednosti novogradnje jeste mogućnost prilagođavanja prostora vašim potrebama još u vrijeme trajanja izgradnje.

Bili svjesni ili ne činjenice da je kupovina stana jedna od najvažnijih i najozbiljnijih investicija u životu, nije lako procijeniti šta je pametnije –
novogradnja ili starogradnja. I jedno i drugo imaju svoje mane i prednosti, a mi ćemo vam u nastavku ovog teksta iznijeti neke od najvažnijih faktora koji se tiču ove teme.

KVALITET GRADNJE

Opšte je poznato da je starogradnja većinom izgrađena od izvornih i prirodnih materijala, visokih stropova i debelih zidova zahvaljujući kojima ti objekti imaju dobru izolaciju.
Kod novogradnje, što je i razumljivo i u skladu sa vremenom, koriste se nove i moderne tehnologije gradnje, materijali su daleko kvalitetniji nego oni koji su se koristili u starogradnji. Energetska efikasnost je izvrsna, a troškovi održavanja znatno niži od starogradnje.

UTISAK

Starogradnja i njen stil upečatljivi su po debelim zidovima, dugim stropovima, praktičnom i dobrom rasporedu unutrašnjeg prostora. Takozvani retro utisak nudi osjećaj sigurnosti upravo zbog prethodno
pomenutih karakteristika.
Takođe, i novogradnja ima svoj prepoznatljiv stil koji u potpunosti odgovara potrebama modernog načina života. Prostorije novogradnje su lijepo i uredeno organizovane, planski uređene i savremeno dizajnirane.

UREĐENJE PROSTORA

Kod kupovine starogradnje često se dešava da kupljeni prostor prije useljavanja treba preurediti, popraviti i dodatno uložiti značajna novčana sredstva. Ovdje dolazi do izražaja prednost novogradnje, gdje već za vrijeme trajanja izgradnje objekta postoji mogućnost prilagođavanja prostora shodno vašim potrebama.

INSTALACIJE

Vrlo dobro znamo da starogradnja većinom posjeduje stare i dotrajale instalacije vode i struje koje je potrebno obnoviti prije useljenja.
I ovdje prednost novogradnje dolazi do izražaja. Sve je novo, te nema potrebe za dodatnom adaptacijom prostora.

CIJENA

Nema sumnje da su stanovi u novogradnji skuplji kada ih upoređujete sa starogradnjom. Ali, postoji velika razlika. Novim stanovima nije potrebna revitalizacija ili restauracija. S druge strane, ako kupujete stari stan, onda njegova cijena mora biti dovoljno niska jer ćete poslije prvobitne investicije, tj. kupovine, morati uložiti značajna novčana sredstva za temeljnu restauraciju postojećeg objekta.