PRETVORITE TERASU U MALU OAZU MIRA I OPUŠTANJA

Facebook
Twitter
LinkedIn

U današnjem ubrzanom načinu života dešava se da zanemarimo pojedine prostore u našim domovima. To najčešće bivaju balkoni ili terase. Međutim, vrlo je važno da, bez obzira na svakodnevne obaveze, dio našeg vremena posvetimo vlastitom miru i relaksaciji. Uz dobru volju i malo mašte, vrlo je jednostavno stvoriti sopstveni kutak u kome ćete, uz kafu ili čaj osluškivati jutarnju tišinu i pripremati se za novi radni dan ili, po povratku s posla, odmarati i uživati u predivnom pogledu.

U nastavku teksta donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kako da svoju terasu pretvorite u idealno mjesto za svakodnevno uživanje.

CVIJEĆE I ZAČINSKO BILJE NA TERASI

Terasa bez cvijeća je praktično nezamisliva. Svoj prostor na otvorenom možete oživjeti sasvim jednostavno – kupovinom cvijeća i raznog začinskog bilja. Uz minimum troška, stvorićete pravi mali raj za sebe, svoju porodicu i prijatelje. Ono što je takođe važno pomenuti, ne treba da posjedujete poseban talenat kako biste uzgojili lijepo cvijeće na terasi ili balkonu. Možete krenuti od jednostavnijih vrsta za koje nije potrebno previša truda. Takve su npr. petunije, begonije, hortenzije, pelargonije, ukrasna kopriva i tako dalje.Takođe, svoju terasu možete obogatiti i začinskim biljem poput bosiljka, peršuna i slično.

DEKORACIJA

Treba da budete pažljivi kod biranja dekorativnih detalja. Znajte da prekomjeran boj detalja i boja optereti prostor i samim tim dođe do suprotnog efekta od željenog. Neka vaš izbor budu mali jastuci veselih boja, a kako ne biste kupovali novi namještaj, dovoljno je da ga prefarbate u neku prijatnu, veselu boju. Terasa će odmah živnuti.

OSVJETLJENJE

Nemojte da zaboravite i na ovu stavku. Nabavkom lampiona možete stvoriti ugodnu, intimnu atmosferu za uživanje u večernjim časovima. Opuštajući atmosferu možete postići uz pomoć zidnih lampi. Oni romantičniji mogu stvoriti ugodnu atmosferu dodatkom svjećica koje će pravilno rasporediti.

PODOVI I ZIDOVI

Ukoliko je vaša terasa mala i morate da štedite na prostoru, nemojte stavljati saksije na pod, već izaberite viseće saksije i na taj način iskoristite zid terase. Podovi bi trebalo da budu usklađeni sa namještajem, biljkama i dekorativnim detaljima. Znamo da drveni podovi daju osjećaj topline i komfora, ali osim njih idealan izbor mogu biti kamen i keramika. Na taj način dobićete jednu harmnoničnu cjelinu.

NAMJEŠTAJ

Kada je namještaj u pitanju, prilikom kupovine  savjetujemo vam da birate one komade namještaja koje možete lako premještati i koji ne zauzimaju mnogo prostora na vašoj terasi (naročito ako je taj prostor mali). Vrlo je praktičan i lak za odlaganje namještaj koji ima mogućnost sklapanja. Savjetujemo da kupujete namještaj koji je prilagođen uslovima na otvorenom, a on može biti od vještačkih materijala koji podržavaju drvo ili od prirodnog drveta i kao takav otporan je na razne vremenske prilike.