Stilovi uređenja stana: korisne i inspirativne ideje za uređenje enterijera

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kupovina novog stana jedan je od krupnih životnih događaja. Osim one ozbiljnije strane koja podrazumijeva finansijske troškove i ulaganja, potpisivanje ugovora i dokumenata, postoji ona ljepša i prijatnija strana, a to je priprema za uređenje novog životnog prostora i sam čin uređenja. Opremanje unutrašnjeg prostora je takođe unosna aktivnost, te vam savjetujemo da pažljivo i promišljeno birate šta će sve oplemenjivati vaš novi kutak.
U nastavku teksta prikazaćemo vam neke od najpopularnijih stilova uređenja enterijera, kao i insprativne ideje koje vam mogu biti od koristi.

 

1. MORSKI STIL

Morski (nautički, obalski) stil odiše jednostavnošću i svježinom, a ne nedostaje mu elegancije i topline. Nije čudo što su mnogi domovi uređeni upravo u ovom stilu jer kombinacija dominantnih boja, beskonačnog broja nijansi plave boje i jedinstvene bijele, ostavlja sjajan utisak i uvijek je u trendu. Kada govorimo o materijalima, morski dekor podrazumijeva nezavršeno drvo (stolovi i stolice) upareno sa interesantnim platnenim presvlakama za namještaj u dnevnom boravku. Mnoštvo je kombinacija i detalja koje možete izabrati kao ukrase: jedrilice, morske mape, mornarske predmete, školjkice, umjetničke slike sa motivima koji dočaravaju život u primorju itd.

 

2. INDUSTRIJSKI STIL
Kao što mu i sam naziv govori, ovaj stil je vezan za industriju i industrijsku epohu. U ovom stilu preovlađuje vrlo slobodna upotreba materijala od čelika u kombinaciji sa drvenim elementima, gdje su zidovi najčešće od opeke. Ovaj stil daje utisak oštrine i glasne naglašenosti. U jednu ruku ostavlja utisak nedovršenosti, gdje je svaki element priča za sebe. Kada uzmemo u obzir da ovaj stil vuče korijene od ideje preoblikovanja napuštenih magacina, fabrika i potkrovlja u mjesta za stanovanje, onda nam je jasno da ovdje veliku ulogu igra kreativnost. Dakle, enormna upotreba čelika paralelno sa drvenim elementima i vrlo upečatljivim zidom od cigle, isprepletene drvene grede i cijevi, neutralne, ali isto tako tople boje, naizgled hladan prostor koji je oživljen mnoštvom detalja, glavne su odlike ovog stila.
 
3. SKANDINAVSKI STIL
Čuveni nordijski osjećaj za gostporimstvo, toplinu i ljubav prema domu proširio se širom svijeta upravo zahvaljujući minimalističkom izgledu u području enterijera i svijeta arhitekture. Osnovne karakteristike skandinavskog dizajna su nježni oblici, vrlo živopisne i razigrane boje, obrađeni materijali, dok je namještaj jednostavan, funkcionalan i moderan. Većina nordijskih enterijera u osnovi upotrebljava kombinaciju bijele boje sa sivim nijansama. Ključne odlike skandinavskog stila su komfor, savremenost, funkcionalnost i jednostavnost.
 
4. BOEMSKI STIL
Ovaj stil je odraz pomalo avangardnog i avanturističkog načina života i u domovima uređenim boemskim dizajnom dominira primjena kreativnih ideja, razigranih, živih tonova (naročito crvenih ili ljubičastih). Cilj je da se na neki način ostavi utisak prostora “nesređenog” izgleda. Ukrasni jastuci, slojevita upotreba platnenih materijala, prekrivači koji posjeduju nomadske motive, tepisi i sl. ostavljaju utisak prijatnog i toplog ambijenta.
 
5. FARMESKI STIL
Ovo je moderan pristup uređenju enterijera koji je inspirisan kolibom i seoskim načinom života. Spoj modernog i tradicinalnog, sam stil bi u svojoj osnovi trebalo da vas u mašti ponese do Provanse, a to ćete postići ukoliko uz istrošene drvene elemente, presvučeno platno, bijele i bež tonove, unesete u svoj prostor buketiće lavande.
 
6. AFRIČKI STIL
Za ovaj stil možemo reći je da uvijek aktuelan i moderan. Karakterišu ga žive boje u kombnaciji sa zemljanim nijansama. Detalji koji krase prostor uređen u afričkom stilu su životinjski uzorci na tkaninama, maske i drvene figure.
 
7. SAVREMENI FRANCUSKI STIL
Romantičan i upotpunjen nježnim i pastelnim bojama koje su u kombinaciji sa bijelim tonovima komada namještaja. U samom prostoru uređenom na ovaj način osjeća se dašak francuske Provanse. Sinonim za francuski stil jesu detalji od kovanog gvožda, pozlaćeni ukrasi ili okviri za slike.
 
8. TRADICIONALNI STIL
Ovaj stil, iako vezan za daleku prošlost antičke Grčke i Rima, veoma je savremen i univerzalan. To je jedan od stilova koji su uvijek u modi. U prostorijama koje su tradicionalno uređene nema haotičnosti, raspored je precizan i postoji red. Elementi i detalji su skladni. Namještaj je centriran i ponekad može djelovati staromodno. Tradicionalni stil je veoma zahvalan za kombinovanje sa drugim stilovima. Koriste se jednostavne boje čiju monotoniju razbija odabir namještaja. Prostor uređen u tradicionalnom stilu oplemenjen je antičkim elementima koji odišu sofisticiranošću i otmenošću. Dovoljno je samo da budete kreativni i da duh prošlih vremena prilagodite i stopite sa duhom savremenog doba kako biste uživali u savršenstvu ovog stila.