Zašto je stan dobra investicija?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Nekretnine predstavljaju jedan od najsigurnijih oblika ulaganja. Kupovina nekretnine uvijek je veliki korak, naročito ako se radi o prvoj nekretnini koju želite kupiti.

Kupovinom stana uvijek ćete biti na dobitku i tu nema sumnje. Nekretnina vam može donijeti veliki prihod ili, u krajnjem slučaju, povratiti uloženo.

U Bosni i Hecegovini, stan je nesumnjivo dobra investicija, nikako trošak. To je, kao prvo, sigurnost za vašu porodicu, jer time imate osiguran krov nad glavom i nešto za cijeli život. Osim toga, tu vam je još opcija na raspolaganju. Na primjer, ako imate još jednu nekretninu u kojoj stanujete, kupljeni stan možete da izdajete i tim novcem, recimo, otplaćujete ratu kredita i slično. Dakle, promašaja sigurno nema.

Nekretnina = Pametna investicija

Kod odabira i kupovine stana treba da vodite računa o nekoliko elemenata:

  • Poradite na istraživanju tržišta i proučite kretanje cijena na tržištu. 
  • Lokacija – kažu da je staro pravilo da vrijednost stana, pored kvaliteta gradnje, određuje lokacija i u tom slučaju uvijek je važno da stan bude na frekventnim mjestima, u blizini fakulteta (veliki broj studenata odlučuje se na iznajmljivanje ili kupovinu stana), tržnih centara, vaspitno-obrazovnih ustanova,biznis parkova ili poslovnih centara (veliki broj ljudi traži stan u blizini radnog mjesta).
  • Urbanistički planovi – ne samo ono što je već izgrađeno, već i ono što je u planu da se gradi može da poveća vrijednost nekretnine. Veoma je bitno da se raspitate šta predviđa urbanistički plan za dio grada u kom želite kupiti stan, to jest šta je u planu da se dalje gradi – škole, bolnice, poslovni centri, tržni centri i svi oni infrastrukturni objekti koji povećavaju vrijednost nekretnine.

Kvadrat stana donosi više od štednje

Još jedna u nizu nedoumica: „Da li je isplatljivija štednja u banci ili kupovina stana?“ Sami bankari nerado priznaju da tu trku polagano gube jer je u posljednje vrijeme aktuelno smanjenje kamata na štednju, a stručnjaci savjetuju građanima da je najbolja investicija kupovina stana.

Iako se štednja u banci smatra najsigurnijim oblikom čuvanja novca, nekretnine su uvijek dobar izbor i siguran oblik ulaganja, daleko manje rizičan od ulaganja na berzi.