Zašto je stan dobra investicija?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nekretnine predstavljaju jedan od najsigurnijih oblika ulaganja. Kupovina nekretnine uvijek je veliki korak, naročito ako se radi o prvoj nekretnini koju želite kupiti.

Kupovinom stana uvijek ćete biti na dobitku i tu nema sumnje. Nekretnina vam može donijeti veliki prihod ili, u krajnjem slučaju, povratiti uloženo.

U Bosni i Hecegovini, stan je nesumnjivo dobra investicija, nikako trošak. To je, kao prvo, sigurnost za vašu porodicu, jer time imate osiguran krov nad glavom i nešto za cijeli život. Osim toga, tu vam je još opcija na raspolaganju. Na primjer, ako imate još jednu nekretninu u kojoj stanujete, kupljeni stan možete da izdajete i tim novcem, recimo, otplaćujete ratu kredita i slično. Dakle, promašaja sigurno nema.

Nekretnina = Pametna investicija

Kod odabira i kupovine stana treba da vodite računa o nekoliko elemenata:

  • Poradite na istraživanju tržišta i proučite kretanje cijena na tržištu. 
  • Lokacija – kažu da je staro pravilo da vrijednost stana, pored kvaliteta gradnje, određuje lokacija i u tom slučaju uvijek je važno da stan bude na frekventnim mjestima, u blizini fakulteta (veliki broj studenata odlučuje se na iznajmljivanje ili kupovinu stana), tržnih centara, vaspitno-obrazovnih ustanova,biznis parkova ili poslovnih centara (veliki broj ljudi traži stan u blizini radnog mjesta).
  • Urbanistički planovi – ne samo ono što je već izgrađeno, već i ono što je u planu da se gradi može da poveća vrijednost nekretnine. Veoma je bitno da se raspitate šta predviđa urbanistički plan za dio grada u kom želite kupiti stan, to jest šta je u planu da se dalje gradi – škole, bolnice, poslovni centri, tržni centri i svi oni infrastrukturni objekti koji povećavaju vrijednost nekretnine.

Kvadrat stana donosi više od štednje

Još jedna u nizu nedoumica: „Da li je isplatljivija štednja u banci ili kupovina stana?“ Sami bankari nerado priznaju da tu trku polagano gube jer je u posljednje vrijeme aktuelno smanjenje kamata na štednju, a stručnjaci savjetuju građanima da je najbolja investicija kupovina stana.

Iako se štednja u banci smatra najsigurnijim oblikom čuvanja novca, nekretnine su uvijek dobar izbor i siguran oblik ulaganja, daleko manje rizičan od ulaganja na berzi.